Mimovládne organizácie žiadajú vládu, aby nepodporovala ťažbu uhlia

17.09.2012 Bratislava

Bratislava 17. septembra (TASR) - Organizácia Greenpeace dnes poslala premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) výzvu 26 mimovládnych organizácií, v ktorej ho žiadajú, aby vláda zrušila uznesenie na štátnu podporu ťažby a spracovania uhlia použitím výnosov z aukcií emisných kvót. Mimovládky zároveň volajú po podpore tvorby zelených pracovných miest, a to najmä vytvorením Programu na úspory energie a využitie obnoviteľných zdrojov energie. Podľa mimovládok by takáto podpora mala smerovať najmä do kritických regiónov, ktoré sú napríklad postihnuté ťažbou hnedého uhlia.

"Zásadne nesúhlasíme s tým, aby Slovenská republika využila prostriedky od znečisťovateľov na opätovnú podporu zvyšovania emisií skleníkových plynov," povedal koordinátor klimatickej kampane Greenpeace Pavol Široký. Tvrdí, že peniaze z nového systému obchodovania s emisiami v rokoch 2013 až 2020 by mali byť podľa európskej smernice prioritne využité na opatrenia vedúce k ďalšiemu znižovaniu emisií CO2, ako sú úspory energií, obnoviteľné zdroje energie alebo adaptácie na prebiehajúce klimatické zmeny. "Podporiť z týchto peňazí spaľovanie uhlia je absurdné a ide proti základnej logike obchodovania s emisiami,“ dodal Široký.

Mimovládne organizácie žiadajú vládu SR, aby namiesto nezmyselnej podpory uhoľného biznisu nasmerovala tieto prostriedky do programu, aký v júli predstavil Greenpeace ministerstvu životného prostredia aj ministerstvu hospodárstva. "Cieľom programu má byť podpora úspor energie, predovšetkým zatepľovania v domácnostiach a vo verejných budovách. Program by okrem iného dokázal vytvoriť okolo 10.000 pracovných miest, zlepšiť sociálnu situáciu v približne 200.000 domácnostiach a znížiť spotrebu primárnych zdrojov energií o tri až štyri percentá," objasnil Široký. Podobný program využívajúci práve prostriedky z obchodovania s emisiami dokázal podľa neho v Nemecku vytvoriť viac ako 200.000 pracovných miest a v Čechách okolo 19.000 ročných pracovných miest.

Greenpeace pripomína, že vláda SR 5. septembra 2012 schválila uznesenie, podľa ktorého má minister životného prostredia v spolupráci s ministrom hospodárstva pripraviť schému štátnej pomoci pre použitie výnosov z aukcií emisných kvót. Zisk z predaja emisií by mal smerovať na podporu energetických zariadení, na výrobu elektriny a tepla, prevádzkovaných vo všeobecnom hospodárskom záujme.

Výzvu okrem Greanpeace podporujú organizácie ako Slovenská klimatická koalícia, o. z. Za Matku Zem, OZ Tatry, CEPTA - Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy, Nadácia Ekopolis či EKOFÓRUM.
 

Vyberte región